Γιώργος Κοντογιώργος - Odes and Cantos

Irida 032 Cover(Irida 032)

Ο διακεκριμένος και βραβευμένος Έλληνας συνθέτης Γιώργος Κοντογιώργος μελοποιεί Λόρδο Βύρωνα και σύγχρονους Έλληνες ποιητές σε δύο κύκλους φωνητικών έργων.

 

Στον πρώτο κύκλο τραγουδιών, η μουσική σύνθεση βασίζεται σε ποιήματα από διάφορες συλλογές και επιστολές, σε σταχυολογημένα αποσπάσματα από το ποίημα «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», άσμα δεύτερο, του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και στην ωδή του Διονύσιου Σολωμού αφιερωμένη στην μνήμη του ποιητή. 
Μέσα από τα ποιήματα που αριστοτεχνικά πλαισιώνει «η χαμηλότονη, λιτή γραφή του συνθέτη, χωρίς ακρότητες ή περιττά στοιχεία», δυνάμεθα να δούμε κάτω από ένα νέο πρίσμα την ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Φιλέλληνα και ήρωα της επανάστασης του 1821.
Ερμηνεύει ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος με τη συνοδεία του Αθηναϊκού Κουαρτέτου Εγχόρδων Bridge.
«Η Οδύνη του Έρωτα» είναι ο δεύτερος φωνητικός κύκλος και αποτελεί συλλογή έξι τραγουδιών για βαρύτονο και πιάνο σε στίχους ισάριθμων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών (Ν. Μιχελής, Α. Δασκαλόπουλος, Δ. Ιατρόπουλος, Γ. Κακουλίδης, Ν. Καρούζος, Σ. Δημούλης).
Η «οδύνη» και ο «έρως», δύο λέξεις που στην αρχή ηχούν αντιφατικά, πλαισιώνουν το έργο, το οποίο έρχεται να αιτιολογήσει το τίτλο, μέσα από την αβίαστη ένωση μουσικής και λόγου.
«Η οδύνη υποφώσκει στον έρωτα, προβάλλει ενίοτε απειλητικά, ενώ αποκαλύπτεται τελικά, προσλαμβάνουσα δραματικές διαστάσεις, για να πυρπολήσει ανελέητα και να διαλύσει βίαια την απαστράπτουσα μαγεία του, … ευτυχώς, για να δώσει με τη λύτρωση του πάθους, τη δύναμη στον έρωτα να αναγεννηθεί μέσα από την ίδια του την τέφρα». 
Οι εξαιρετικές ερμηνείες από το βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και την πιανίστα Λορέντα Ράμου αποδίδουν ονειρικά τον φωνητικό κύκλο.