Προτεινόμενα

 • Myrsini Margariti, Effie Agrafioti

  Lila Lalaouni - Sehnsucht

  Periklis Koukos - Dancing Piece III

  Dimitris Dragatakis 01 Sonata no.1 for violin and piano - I. Allegro Moderato

  Elena Papandreou - Lydia Awakens

  George Zervos - Five Variations, for flute and piano

  Picetic-Sakellaridis Piano Duo - Suite for 2 pianos - I - Tango (N. Skalkottas)

  Alkis Papadopoulos - Noessis

irida 017 200(Irida 017)

«..Εννιά πιανίστες ερμηνεύουν την ιστορία που αφηγείται η εσωτερική τους φωνή. Πραγματοποιούν ένα ταξίδι αντισυμβατικό και υπερβατικό με όχημα ένα πιάνο..»

 

 

 

Η νέα αυτή κυκλοφορία της Irida Classical είναι ένα ταξίδι πάνω στην ποιητική ιδέα της Έλενας Κυρίτση με μουσική για πιάνο του Ιωσήφ Βαλέτ. Ο δίσκος ακολουθεί τις παραστάσεις-ρεσιτάλ που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων σολίστ, σε σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzalez.
Η Έλενα Κυρίτση δημιούργησε επτά ποιητικές ενότητες με θέματα / πτυχές της ζωής των πιανιστών που αποδίδουν οι ίδιοι οι σολίστ, και εναλλάσσονται με τη μουσική. Περιλαμβάνονται έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο και ένα ντουέτο για 4 χέρια, που τα περισσότερα γράφτηκαν ειδικά για τις παραστάσεις του 'Ανάποδου πεντάλ'.
Η γραφή του Βαλέτ είναι σύγχρονη καθώς συνδυάζει προχωρημένες αρμονίες, στοιχεία μινιμαλισμού αλλά και λυρισμού και εκμεταλλεύεται το εύρος των ηχοχρωμάτων και δυναμικών του πιάνου, αποδίδοντας μουσικά τις εικόνες που κρύβει μέσα της η ποίηση της Έλενας Κυρίτση. Ο συνθέτης καταφέρνει να αντιπαραθέσει τις ποιητικές απαγγελίες με τη μουσική με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς η απαγγελία της ποίησης συνοδεύεται από ηλεκτρονικά επεξεργασμένα αποσπάσματα των έργων με ήχους και εφέ του πιάνου, κάνοντας την ακρόασή του CD μια ενιαία εμπειρία.
Οι ερμηνείες όλων των μουσικών είναι αρτιότατες τεχνικά και η φύση των έργων τους εμπνέει να τις εμπλουτίσουν με τα ιδιαίτερα προσωπικά τους στοιχεία, κάνοντας την κάθε ερμηνεία μια ξεχωριστή και ευαίσθητη κατάθεση για τη μουσική και τη ζωή μέσα σε αυτή.
Ακούγονται οι πιανίστες: Τίτος Γουβέλης, Νίκος Ζαφρανάς, Διονύσης Μαλλούχος, Δήμητρα Μαντζουράτου, Ειρήνη Μαύρου, Λορέντα Ράμου, Χριστίνα Σιδηροπούλου, Jean-Christophe Charron, όπως και ο συνθέτης. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο πιάνο της αίθουσας 'Παρνασσός'.