Προτεινόμενα

 • Myrsini Margariti, Effie Agrafioti

  Lila Lalaouni - Sehnsucht

  Periklis Koukos - Dancing Piece III

  Dimitris Dragatakis 01 Sonata no.1 for violin and piano - I. Allegro Moderato

  Elena Papandreou - Lydia Awakens

  George Zervos - Five Variations, for flute and piano

  Picetic-Sakellaridis Piano Duo - Suite for 2 pianos - I - Tango (N. Skalkottas)

  Alkis Papadopoulos - Noessis

(Irida 025)

Η νέα κυκλοφορία της Irida Classical με τίτλο Greek Muse περιέχει τραγούδια Ελληνίδων συνθετριών, εντόπιων και της διασποράς, που ερμηνεύουν οι καταξιωμένες και διεθνώς αναγνωρισμένες Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος) και Έφη Αγραφιώτη (πιάνο). Η επιλογή και ο εντοπισμός των έργων είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης κατά σειρά ετών της πιανίστας Έφης Αγραφιώτη σε συνεργασία με το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών, τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, του «Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου» και με τα Αρχεία των συνθετριών, στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτά υπήρχαν.

 

Στο διπλό αυτό cd ηχογραφήθηκαν τραγούδια συνθετριών από την Αυστραλία (Linda Kouvaras), τη Γαλλία (Mario – Foscarina Damaschino, Irma Kolassi), τη Βρετανία (Vivien Lambelet, Cleonice Gennadios), τη Ρουμανία, (Taban-Chefaliadi, Mansi Barberis, Rodica Soutzo) και άλλων, που μεσουράνησαν ως διάσημες σολίστ πιάνου (Λαλαούνη, Κυριακού) και έζησαν για δεκαετίες στην Ευρώπη. Στην δισκογράφηση συμπεριλαμβάνονται και συνθέτριες που, μετά από σπουδές στην Ευρώπη επέστρεψαν στην Ελλάδα, προσφέροντας υπηρεσίες στο μουσικό μας χώρο (Ελένη Λαμπίρη, Μαρία Καλογρίδου, Ελένη Λάμαρη, Βάσω Φιλιππαίου, Λένα Πλάτωνος).

Τα τραγούδια των δυο παγκοσμίως αναγνωρισμένων σολίστ του πιάνου Λίλας Λαλαούνη και Ρένας Κυριακού δισκογραφούνται για πρώτη φορά, όπως και το τραγούδι της Ίρμας Κολάση που το κοινό την γνωρίζει την τεράστια προσφορά της στο λυρικό τραγούδι του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη. Ενδεχομένως και άλλα τραγούδια του διπλού αυτού CD να ηχογραφούνται για πρώτη φορά, ή, και να ερμηνεύονται για πρώτη φορά, όμως ή έλλειψη πληροφοριών για τα έργα αυτά δεν μας επιτρέπει να το υποστηρίξουμε με βεβαιότητα.

Η κυκλοφορία αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβολικά μια προκατάληψη αιώνων, φωτίζοντας ένα μουσικό κόσμο στο μεγαλύτερο ποσοστό άγνωστο, αυτόν των Ελληνίδων και ελληνικής καταγωγής συνθετριών, κάτω από έναν εξ ίσου συμβολικό τίτλο: Ελληνίδα Μούσα. Το ηχογράφημα μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε για πρώτη φορά 35 τραγούδια από εμπνευσμένες δημιουργούς της μουσικής που όμως δεν είχαμε ποτέ, ή είχαμε ελάχιστες φορές την ευκαιρία να ακούσουμε μουσική τους.

Το εξώφυλλο-οπισθόφυλλο φιλοτέχνησε ο διεθνούς αναγνώρισης ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης.